Voorbije activiteiten

Wat geweest is, is geweest. Was u er bij? Haal dan hier mooie herinneringen op. Hebt u de activiteiten spijtig genoeg gemist? Lees hieronder dan wat u juist gemist hebt.

 

 

ME4C

Was jij een van de betogers voor het klimaat? Of je wou wel, maar kon het niet? Je wil dat onze overheid actie onderneemt. Maar lokaal, in je eigen district, wil je zelf ook wel een verschil maken. Transitie Merksem en Transitie Ekeren brachten op 18 mei 2019 mensen samen rond het klimaat. Ook in onze districten zijn er mensen die meer willen dan wachten op onze politici om alles op te lossen.

Wat wil jij doen?

Heb je een plan, of vragen? Wil je weten wat anderen plannen? Contacteer ons.

Promotie: flyer, affiche, Facebook


Workshop Tuinieren in bakken en potten

Op zaterdag 13 april 2019 bekenen we de uitdagingen van moestuinieren in bakken en potten. We zaaiden nadien ook meteen al enkele groeten in Buurttuin Duifkes. Iedereen steeds welkom om te komen kijken hoe onze groenten het stellen.

 

Workshop groenten inmaken

Op 23 september 2019 kwamen we samen in de lokalen van Arktos op het Fort van Merksem. We brachten groente mee, en maakten groenten in volgend de fermentatiemethode. Foto's volgen. Wil je deze workshop ook inrichten, geef een seintje en we brengen je in contact met de lesgevers van VELT Brasschaat

 

Eetbare plantenwandeling

9 juni 2018 - 10u en 13u, rondom Samentuin 't Zwaantje

Eetbare wilde planten hoef je nooit ver te gaan zoeken, er is veel meer eetbaars dan je zou denken, vooral in de categorie 'onkruiden' zit heel wat. Marc Van Hummelen leidde ons rond op een korte wandeling en verbaasde iedereen met wat allemaal eetbaar, zelfs gezond is. Hier een verslag van de wandeling, met dank aan Inne en Curt.
 

    

    

     

Demain

13 april 2018, 19u30, Gildenhuis

Plannen voor plaats

16 maart 2018


 

 

 

 

 

 

In Plannen voor plaats nemen Nic Balthazar en Vlaams Bouwmeester Leo Van Broeck de kijker mee op een tocht door Vlaanderen, op zoek naar vernieuwende ruimtelijke projecten en frisse ideeën over de inrichting van onze leefomgeving. We organiseerden de vertoning van deze documentaire in een samenwerking tussen Gruunrant, Transitie Merksem en Beweging.Merksem

Fortdag

24 september 2017

Geeftafel schoolspullen

6 september 2017

Op de buurderij verzamelden we in augustus oude schoolspullen in, en op 6 september mocht iedereen meenemen wat zij konden gebruiken.

 

                         

   

 

Tijd voor een nieuwe stroom

11 maart 2017

Transitie Merksem nam deel aan de betoging voor wind- en zonenergie, die door de 11maartbeweging werd georganiseerd,6 jaar na de kernrampin Fukushima. De deelnemers liepen van de Lodewijk De Waelplaats naar de Groenplaats.

 

Cursus Moestuin zonder gif

Zaterdagmiddagen 22/10, 5/11 en 26/11 - Dienstencentrum De Brem

Op drie zaterdagmiddagen leerde Dirk weer een 20-tal cursisten in simpele bewoordingen de basis uit van tuinieren met respect voor de natuur.

 

Bruno Verwimp: Energie in een historische context

Maandag 21 november - MerksemDok

Bruno Verwimp tekende op een vlotte, toegankelijke manier, vanuit een historisch perspectief een ruimer kader rond het spanningsveld tussen ecologie en economie, en we leerden de conflicten die nu in de wereld bestaan, begrijpen vanuit de nood naar energie, naar olie. Een boeiende , en gezellige avond in MerksemDok.

 

Startdag en proeverij in Buurderij Merksem

15 juni 2016 - Volkslust, Merksem

Onze buurderij is een feit. Op 15 juni werden de eerste consumenten onthaald op lekkere lokale producten, en konden ze van heel wat lekkers ook proeven. Uiteraard kon er ook gebabbeld worden met de enthousiaste ondernemers, en dit alles onder een stralende zon. Meer info op onze facebookpagina, en hier op de site onder Buurderij Merksem.

Nog wat sfeerfoto's:

 

Start moestuintje in De Brem

In mei gingen we helpen in De Brem, waar de tuin ingericht wordt voor bewoners, maar ook bezoekers, buren, maakt niet uit wie, om leuke dingen in te verwezelijken. Wij starten er alvast met enkele bewoners een groententuintje. Maar er is veel meer mogelijk. Voorstellen zijn steeds welkom op transitiemerksem@gmail.com

 

Infomoment over start Moestuin in Brem

26 april 2016 - De Brem

Op 26 april hielden we in De Brem een infomoment over de moestuin in bakken die we daar binnenkort opstarten. Bewoners, maar ook de buurt, familieleden, iedereen is welkom om mee in de tuin aan de slag te gaan. Op 14 mei, om 14u zaaien en planten we de eerste groenten. Wees welkom!


 

Samen

17 april - Samentuin Dokske en Noordkasteel

Bij aanvang van onze teamdag op 17 april, ging het kernteam van Transitie Merksem helpen en lunchen in de Samentuin Dokske. Ondanks het weer, werd het een fijne dag, in een geweldige tuin. Kom ook eens kijken, elke zaterdag en zondag van 10u - 12u. Geef eerst even een seintje, voor de zekerheid.

Naderhand gingen we wandelen op het Noorkasteel, en ruimden en passant ook wat zwerfvuil weg, samen met het lokale team van Vreedzaam Protest tegen Zwerfvuil. Al bij al een nuttige dag!

Manifestatie Doel: nucleair nee, hernieuwbaar ja

12 maart 2017 - Antwerpen

Geen kernenergie voor ons. Het duurt 240 000 jaar voor het stralingsniveau van radioactief afval een niveau heeft bereikt waaraan o.a. mensen zonder gevaar kunnen worden blootgesteld. Dat is langer dan dat er mensen op aarde leven. Wij kunnen dat gewoon niet vatten, zo'n periode. Er is geen enkele garantie (denk wisselende machthebbers, onvoorspelbare geologische verschijnselen) dat deze stoffen zo lang veilig kunnen worden op­geslagen. En dan hebben we het nog niet over verpletterende gevolgen indien er hier iets gebeurt met Doel, of over de positie van Electrabel in heel dit verhaal. Tijd voor alternatieven dus, en dus stapte ook Transitie Merksem mee op in deze betoging.

Talternatief

27 februari 2016 - Het Bos, Ankerrui 5-7

Overal nemen mensen zelf het initiatief om te bouwen aan een duurzame en sociaal rechtvaardige samenleving. Op ‘Talternatief’ kwam je meer te weten over tientallen initiatieven die vandaag in of buiten Antwerpen actief zijn: van deelinitiatieven tot energiecoöperaties, van sociale kruideniers tot makerlabs of van sociaal-artistieke buurtgroepen tot plukboerderijen.
met o.a.: Al Ikram - Antwerpen aan het woord - Antwerpen op wieltjes - Antwerpenize - Apache - Autodelen/cozycar - Buurtijd Posthof - Climaxi - Creacracks - Ecokot - De Buurderij - Boeren & buren - Filet Divers - Het fundament - Landgenoten - Lets - Milagrow - Natuurpunt - NewB - Onslogisch voedsel - Oxfam wereldwinkel - Pax Christi - peerby - persluchtauto's - pleinpatrons - plukboerderij Schelle - Csa Corazon - Ringland - Samenlevingsopbouw - Sociale kruidenier - Solidarity for all - Transitie Antwerpen - Eva veggieplan - Voedselteams - Vredesactie - Liesbet Waegemans - Zuidrant.

 

Gezoem in het groen

29 november 2015 - Inplanting en inhuldiging vlinder- en bijenweide op hoek Zwaantjespad en Fortpad

Op een natte zondag hebben we heel veel struiken geplant, nu is het ongeduldig wachten op de lente om te zien wat het allemaal wordt. Meer foto's op https://www.facebook.com/gezoeminhetgroen?fref=ts

 

Levende ketting voor het klimaat

22 november 2015, 15u-17u - Zuiderterras en Steenplein, Antwerpen

Met anderen die naar niet naar Parijs kon gaan op 29 november maakten we aan de Scheldekaaien een kevende ketting voor het klimaat. En we zongen alsof ons leven ervan afhing onder het thema:
ALLEEN MENSEN KUNNEN HET TIJ KEREN!

 

Climate Miles bezochten onze Samentuin 't Zwaantje

Van 1 t/m 29 november 2015 liep Urgenda directeur Marjan Minnesma 512 kilometer van Utrecht naar Parijs, waar de Klimaattop plaatsvond. Elke dag liep er een speciale gast met haar mee en lieten ze een nieuwe Milestone achter met een boodschap. Iedere dag bezochten ze inspirerende initiatieven, ontmoetten ze interessante mensen. Op 7 november wandelden ze van Brasschaat naar Antwerpen en hielden ze even halt bij onze samentuin 't Zwaantje.

 

Feesten in onze tuinen

        
klik op de foto om naar de pagina van de tuin te gaan, zodat je meer foto's kan zien

 

Geefplein, Repair Café en veel, veel meer

Bouckenborgh, 12 juli 2015 - in samenwerking met JC Bouckenborgh

Het Geefplein en Repair Café breidde nogmaals uit. Verenigingen uit (de buurt van) Merksem die ons gedachtegoed delen, konden zich voorstellen aan onze bezoekers. Ook was er kinderanimatie, vrij podium, optredens allerhande dus ... te veel om op te noemen. Het was vooral geslaagd.

Links naar de verenigingen die deelnamen vind je onder 'Interessante Links'

Infomomenten Stadsboerderij

Donderdag 2 juli 2015, 19u30, Volkslust
Donderdag 16 juli 2015, 17u30, Zulma

Bestel ook een groentenpakket bij de stadsboerderij via
http://stadsboerderijantwerpen.be/de-stadsboerderij/wie-zijn-wij/


'Stop met klagen' - eco-comedy met Steven Vromman

Bouckenborgh, 20 maart 2015 - in samenwerking met JC Bouckenborgh

Steven Vromman, bekend als Low Impact Man op o.a. Canvas, kwam ons met veel humor bijbenen over hoe we onze ecologische voetafdruk kunnen verkleinen. Elke aardbewoner heeft een 'eerlijk aandeel' van 1.6 hectare. Iets waar wij als Vlaming, als Belg, ruim over zitten.

De boodschap was vooral: Doe iets! Echt alle beetje helpen.

Was je er niet bij, wil je het nog eens zien? Steven komt op 20 april 2016 naar Cultuur Centrum Merksem. Vertel het voort!

Voor meer tips en inspirerende voorbeelden, verwijzen we graag naar de blog van Steven:
https://stopmetklagen.wordpress.com/

Cursus Ecologisch moestuinieren

Op 3 zaterdagmiddagen, vertlede Dirk Laureyssens, erkend Velt-lesgever, ons in in de do en don'ts van de ecologische moestuin. Op een rustige en overzichtelijke manier legde in simpele bewoordingen de basis uit van tuinieren met respect voor de natuur. Hopelijk zijn de 21 cursisten die deze lessenreeks volgden nu even gemotiveerd om ook ecologisch (verder) te tuinieren. Dank aan Dirk voor die boeiende zaterdagen.

 

Transitieliving avond: “More Than Honey”

Transitie Merksem organiseerde een thema-avond rondom de film ‘More than Honey’: een prachtige, maar verontrustende natuurdocumentaire, die met veel succes draaide op het IDFA en diverse prijzen won op festivals in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland.

 

Repair Café & Geefplein

Bouckenborgh, 16 november 2014 - in samenwerking met JC Bouckenborgh

Hoeveel bezoekers zouden we hebben verwelkomd aan het onthaal van de dreef naar kasteel Bouckenborgh? 500? Gemakkelijk ... Mensen met zakken, en dozen, tassen en karretjes vol spullen. Kleren, speelgoed, boeken, het ging weer vlot van de hand. Een rommelmarkt zonder geld. Altijd een succes. En dan ook nog gratis je fiets, kledij of je computer kunnen laten herstellen. Dat maakte het feestje compleet. Het vrij podium werd ook gesmaakt. En natuurlijk de pompoensoep, die JC Bouckeborgh zelf maakte, evenals de hotdogs. Aan de Geeflijn hingen toffe geef-berichtjes. Er waren veel bekende gezichten. En ook Merksemnaars die voor het eerst afzakten naar een geefplein. De groep vrijwilligers was ge-wel-dig : vrolijk, vriendelijk, soepel en geduldig, de kou verbijtend buiten in de regen. Velen vroegen : wanneer is de volgende keer... Dat verklappen we in de lente

Er verscheen een fotoverslag op GVA: te bekijken via deze link.

Blinken

Op 1 oktober organiseerden we van 14-16u samen met de andere partners van BLINKEN een gezellige middag in Merksem Dok, E. Lemineurstraat 72-74. Tijdens het Repair Café dat die middag ook georganiseerd werd kon je onder begeleiding kleine herstellingen aan je fiets of kledij uitvoeren, er waren activiteiten voor kinderen, 's avonds een etentje en stand-up-comedian kwam optreden.

Lazy Sunday Picknick

Het Ministerie van Genoegen organiseerde op zondag 21 september t