Stadslandbouw

Landbouw

Het doel van deze groep is het faciliteren van stadslandbouw in Merksem.

Een korte samenvatting, wat hebben we gedaan, hoever staan we?

 

Stadslandbouw houdt in :

  • Divers en biologisch landbouwen zonder vergif en met respect voor de omgeving
  • Rechtstreekse verkoop van boer naar consument
  • Sociaal bindend, educatief en gewoon tof.

Begin 2014 hebben we de opstart van zulke boerderijen bezocht en een middagje bij zo’n boerderij gaan helpen. Zo is er ook gesproken met deze boeren en veel tips uitgedeeld.
Met de startdag Transitie Merksem en reclame bij Landwijzer en Bioforum werden enkele landbouwers in spe aangetrokken die mee wilden uitkijken. Er werd ook gesproken met bestaande boeren in Merksem.

Qua gronden hebben we vergaderd met de stadsdiensten voor groen en ruimtelijk ordening en duurzaamheid. Ook is er een gesprek met het OCMW geweest. Die heeft ook nog gronden veil.
Wij stonden mee aan de doopvont van Stadslandbouw Antwerpen samen met allerlei anderen instanties zoals transitiebewegingen, samentuinders, bio-boeren, Ecohuis, Wervel enz…   want samen staan we sterk.

Op Hoekakker, in Ekeren, zijn er momenteel plannen voor een zelfoogstboerderij. Misschien is er in de toekomst ook plaats voor zo'n project in Merksem?

Het verhaal van Hoekakker:  De stad heeft plannen om te bouwen op het gebied Hoekakker. Naast bebouwing aan de rand wordt het binnengebied geschikt gemaakt voor zachte recreatie, natuur en landbouw.

Tijdens een filmavond over voedsel, georganiseerd door Stadslandbouw Antwerpen, waren er ook mensen van de Landwijzer aanwezig. Transitie Ekeren heeft van die gelegenheid gebruik gemaakt om de Hoekakker voor te stellen aan de aanwezigen. Koen Doggen die in het laatste jaar van de opleiding van de Landwijzer zit, zag er wel iets in, en maakte er zijn eindwerk rond.

Hier alvast de visie van Koen na kennismaking met het gebied. Op 22 april 2017 wordt een participatiemoment met de buurt georganiseerd. Wij blijven dit uiteraard mee opvolgen.
 

Ondertussen heb je in Merksem en omgeving al meerdere initiatieven waar je al dan niet biologische groenten van plaatselijke boerderijen kan aankopen (in alfabetische volgorde):

- We organiseren zelf een Buurderij in Merksem, via het principe van Boeren en Buren. Via deze link kan je wekelijks bekijken wat onze producenten aanbieden en ook meteen bestellen.

- De Stadsboerderij is een cooperatieve, gevestigd in Wilrijk, maar levert groentenpakketten in alle districten. Zij leveren groenten in de Volkslust, waar je na inschrijving via hun site, elke donderdag je pakket kan afhalen.

 

Samentuinen

Langs de andere kant willen we opieuw zelf leren groenten telen, en we doen dat in onze 2 Samentuinen, waar iedereen altijd welkom is op de samentuinmomenten:

We kunnen trowuens nog wel wat zaken gebruiken, indien de volgende zaken bij jou in de kelder liggen te roesten, en je wil ze liever een productief leven zien leiden, dan mag je deze altijd doneren:

  • tuingereedschap
  • insectengaas
  • tuinhok
  • parasolvoet
  • potgrond
  • compost, en alle afval van groenten en uit de tuin (contacteer ons eerst!)
  • doornige struiken als braamstruiken, frambozen, sleedoorn, eglantier ...
  • bodembedekkers, klimplanten

Buurttuin de Duifkes

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

We hebben dit stukje grond in bruikleen van ons district, die er een groene invulling aan wil geven. En groen is het zeker geworden. We helpen de buurt om er een gezellige buurttuin van te maken, waar groenten geteeld worden, maar vooral ook veel fruit kan geoogst worden (zodra alles wat groter wordt).

Wil je in je eigen buurt,samen met andere buren tuinieren. Elkaar leren kennen, boven de groentenbak? Samen activiteiten organiseren op een open stukje land, fruit plukken, enz., kom dan zeker eens langs.

            

Deze buurttuin, gelegen op de hoek van Bordink en Kluizeveldenstaart is er voor en door de bewoners. Iedereen is van harte welkom om een kijkje te komen nemen of een handje toe te steken. Ervaring is niet noodzakelijk. Er is voor elk wat wils : zaaien en planten, kleine klusjes, water geven, wieden, oogsten... en vooral natuurlijk elkaar op een ongedwongen manier ontmoeten.

Waar:
Hoek Bording en Kluizeveldenstraat

Wanneer:
elke zondagmiddag van 14-17u
 

 

Samentuin 't Zwaantje

 

We zijn heel trots op wat we al bereikt hebben en je bent welkom tijdens onze samentuinmomenten: elke zaterdag van 14u tot 17u, op de hoek van het Zwaantjespad en het Fortpad, in het verlengde van de Zwaantjeslei. We zoeken ook nog steeds collega-tuiniers, dus wil je mee wroeten in de aarde, kom dan ook zeker langs. Iedereen welkom op bovenvermelde uren.

Meer verhaal, meer foto's op www.merksem.transitie.be/samentuin/tzwaantje

Zoeken
Poll

Zou je een bakfiets huren voor verplaatsingen, indien die in Merksem beschikbaar is?
Ja, absoluut
Misschien, afhankelijk van de prijs
Ben je gek, fietsen met extra gewicht?
View Results

Contact Info

an image

 

backtotop